Polen

           Polen (Çiçektozu): Çiçekli bitkilerin erkek cinsiyet hücreleridir ve dişi organın tozlaşmasını sağlar. Doğada polenler bitkilerin çiçeklenme dönemi görülür. Çiçeklere konan arıların vücutlarına polen tozları yapışır. Arılar ön ve orta bacakları ile vücudundaki polen tozlarını toplayıp ağzından aldığı sıvı ile birleştirir ve arka bacaklarındaki sepetçiklere yerleştirir. Arka iki bacağında da birer polen topağıyla kovanına döner. Her bir polen topağında yüz binlerce polen taneciği bulunur. Polenin rengi alındığı bitkiye göre beyazdan siyaha kadar değişik renklerde olabilmektedir. Polenin tadı da alındığı bitkiye göre değişerek, genellikle kendine has aromalı, lezzetli ve tatlı veya daha az sıklıkla da olsa acı tada sahip olabilir.

           Polen, proteinler, vitaminler, amino asitler, yağ asitleri ve mineral maddeler bakımından çok zengin bir gıda maddesidir. Tam gıda diye tanımlanan polende A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H, P, PP vitaminleri bulunur.  Arılar polenleri protein ihtiyacı için kovana taşır ve depolarlar. Arıların petek gözlerine koydukları poleni başları ile sıkıştırır ve üzerini ince tabaka halinde bal ile kaplarlar. Bu şekliyle 2 hafta kalan polen fermente olur ve “arı ekmeği” (Perga) adını verdiğimiz ürüne dönüşür. “Polen” diye adlandırdığımız ve tüketiciye sunulan polenler, arılardan kovan girişinde veya kovan tabanında kapanlar kullanılarak alınan polenlerdir.        

          Arıdan hasat edilen polenlerde havanın nemine bağlı olarak nem vardır. İçindeki nemden dolayı oda sıcaklığında uzun süre tutulduğunda polen bozulur. Polenin bozulmaması için “kurutma” ve “derin dondurucuda saklama” şeklinde iki yöntem vardır. Bilinmelidir ki polen kurutulduğunda faydalı olan vitaminlerin çoğu gider. Aynı zamanda sertleşerek sade tüketimi zorlaşır. En iyi muhafaza ve tüketim yolu derin dondurucuda (taze olarak, kurutulmadan) muhafaza edilen polenin sade olarak tüketmektir. Eğer polen balla karıştırılmak isteniyorsa, günlük doz (yetişkinlerde 20 gram, bir çorba kaşığı) balla karıştırılarak yenebilir.

         Polenin bilinen hiçbir yan etkisinin olmamasına rağmen bazı insanların polene alerjisi olabilir, ilk tüketeceklerin az miktarda yiyerek test ettikten sonra (bulantı, baş ağrısı, kaşıntı görünmüyorsa) devam etmeleri daha uygundur. Polenin kür şeklinde (21 gün kullanıp 7 gün ara vermek) ve az miktarla başlayarak artan dozlarda kullanım yolu en uygunudur.

         Polenin sağlığımızın korunmasında ve vücut direncimizin artmasına sağladığı başlıca faydaların yanında, kansızlık, ülser, sporcularda performans, vücudu zinde tutmada ve daha birçok hastalığa, değişen oranlarda faydalı olduğu yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.

One thought on “Polen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.