Propolis

           Propolis: Arıların, değişik bitkilerin gövde, yaprak ve tomurcuklarından topladıkları, reçinelerle balmumu ve ağız sindirim enzimlerinin çeşitli oranlardaki karışımıyla meydana gelen, reçineler, mumlar ve yağ asitleri, uçucu yağlar ile organik madde ve minerallerden oluşan sakızımsı madde.

          Arılar bitkilerden topladıkları propolisin hammaddesini arka bacaklarındaki sepetciklere doldurarak kovana getirirler. Arıların getirdiği bu hammadde ağaçların salgıladığı reçineler gibi yarı şeffaf ve cam gibi parlaktır.  Kovana gelen propolis hammaddesini arılar çiğneyerek balmumu ilave ederler bu sırada çene salgı bezlerinden enzim ilave edilir ve ortaya bizim propolis adını verdiğimiz sakızımsı madde oluşur.  

           Bilimsel çalışmalar göstermiştir ki propolisin içinde yaklaşık %30 oranında balmumu değişik oranlarda esansiyel yağlar, organik bileşikler ve mineral maddeler, polen ile %50 gibi reçine ve zamksı maddeler bulunmaktadır.

           Propolis bölgeye, toplandığı bitkiye ve mevsime göre sarıya yakın, kırmızı, kahverengi, yeşil ve siyaha yakın renklerde olabilir.

           Arılar propolisi bakterilerden, mantarlardan ve virüslerden korunmak için kullanır. Arılar petek gözlerini propolis ile temizledikten sonra ana arı bu gözlere yumurtlar. Arı yavrularının steril ortamda korunup yetişmesinde propolis etkili olmaktadır.

           Yapılan bilimsel çalışmalarda propolisin tümörlerde, bazı kanser türlerinde, bazı nörolojik hastalıklarda, ağız yaralarında,  yara ve yanık tedavisinde, bazı sindirim sistemi hastalıklarında, solunum sistemi (grip, zatürre, bronşit) hastalıklarında, idrar yolları enfeksiyonlarında faydalı olduğu tespit edilmiştir.

           Bilimsel tespitlerin yanında kendi tespitlerimi de paylaşayım. Biz aile olarak propolisi uzun zamandır kullanıyor ve faydasını görüyoruz. Antibiyotik özelliğinden dolayı soğuk algınlığı hissettiğimiz zaman, dişimiz iltihaplandığında ve ağız yaraları için kullanıyoruz ve memnunuz. Bunun yanında, devamlı kullanan birçok yakınımızdan da bağışıklık sistemlerinin kuvvetlendiğine yönelik geri dönüşler alıyoruz.          

           Arı ürünleri tüketiminde en önemli husus sağlıklıyken tüketerek vücut direncinin arttırılmasıdır.

          SAĞLIKLIYKEN TÜKETEBİLMENİZ DİLEKLERİMİZLE…

2 thoughts on “Propolis

  • 25/09/2019 tarihinde, saat 16:47
    Permalink

    selamunaleyküm abi benim İstanbul Arnavutköyde 20 kovan civarı arım var bu işi babamla birlikte yaklaşık 15 yıldır yapıyorum biz sadece bal alıyoruz bu sene biraz merak saldım ve propolis ve polen üretmeyi düşünüyorum acaba siz propolis ve polen alıyormusunuz alıyorsanız kaç tl den alıyorsunuz almıyorsanız piyasa değeri için bizi bilgilendirirmisiniz

    Yanıtla
    • 01/10/2019 tarihinde, saat 21:42
      Permalink

      İsmail bey merhaba,
      Aleykümselam. Başka üreticilerden Polen ve Propolis almıyoruz. Sadece kendi ürettiğimiz ürünleri tüketiciye sunuyoruz.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.